ΣΧΕΤΙΚΑ : α. ΣΚ 20 -1
β. Διακλαδικός Κανονισµός Στρατιωτικής Αλληλογραφίας
γ. Φ.900/21/139412/Σ.98/28 Σεπ 16/1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU- OHQ/ΕΓΔ
δ. Φ.900/615288/Σ.426/21 Σεπ 18/ΓΕΕΘΑ/ΔΙΔΗΣ
ε. Φ.900_92_925498_Σ.2321_03 ΟΚΤ 2018_ΓΕΣ_Δ3_3
Σύμφωνα με τα (δ) και (ε) σχετικά καταργήθηκε η αποστολή κάθε είδους γραπτών εγγράφων εθιμοτυπικού χαρακτήρα, μεταξύ Μονάδων-Συγκροτημάτων-Σχηματισμών των ΓΕ και στο εσωτερικό αυτών, καθώς στη σημερινή εποχή όπου κυριαρχούν τα ψηφιακά μέσα διακίνησης μηνυμάτων, η χρησιμοποίηση χειρόγραφων καρτών (ευχετήριων- συγχαρητήριων κ.λπ), είναι αντιοικονομική, χρονοβόρα και κρίνεται σκόπιμη η προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογίες. Επίσης, έτσι επιδιώκεται η φυσική επαφή για την υποβολή των ευχών και συγχαρητηρίων. Εφόσον δεν είναι δυνατή η φυσική επαφή, οι ευχές εθιμοτυπίας να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους λογαριασμούς ψηφιακής αλληλογραφίας.
Παρόλα αυτά επειδή ακόμη ορισμένοι Δκτές Μονάδων και Σχηματισμών συνεχίζουν να αποστέλλουν επιστολές, κρίνεται χρήσιμο να επισημανθούν τα παρακάτω:
α. Ο τρόπος υποβολής επιστολής από στρατιωτικό σε ανώτερο, συντάσσεται και υποβάλλεται όπως στο τµήµα 15 – υπόδειγµα 9 και 9α του (β) σχετικού. Αναλυτικά:Το επιστολόχαρτο πρέπει να είναι καλής ποιότητας χωρίς γραµµές και η ύπαρξη του υδατοσήµου αναβαθµίζει την ποιότητα του, προσδίδοντας ακόµη πιο επίσηµο χαρακτήρα. Όταν ο αποστολέας απευθύνεται σε οµοιόβαθµους, κατώτερους και ιδιώτες χωρίς αξίωµα, τότε µπορεί να χρησιµοποιείται λευκό δελτίο καλής ποιότητας και µικρού σχήµατος (διαστάσεις 15χ10 εκ). Όταν η επιστολή προορίζεται για πρόσωπο που κατέχει υψηλή θέση, η επιστολή να είναι ιδιόχειρη καθώς φανερώνει µεγαλύτερο σεβασµό και εκτίµηση προς τον παραλήπτη, η ποιότητα του χαρτιού να είναι άριστη, χρώµατος κατά προτίµηση λευκού ή υπόλευκου και µονόφυλλη. Ο φάκελος πρέπει να έχει σχήµα επίµηκες, ιδίου χρώµατος µε το επιστολόχαρτο και η µελάνη να είναι µπλε ή µαύρη. Η ίδια η µορφή φανερώνει µεταξύ άλλων, τη σχέση αποστολέα και παραλήπτη και υποδηλώνει την επισηµότητα της επιστολής. Συνεπώς και η παραµικρή λεπτοµέρεια αποκτά ιδιαίτερη σηµασία ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ
β. Περιθώρια, διαστήµατα και διάστιχα : Ως περιθώριο ορίζεται το τµήµα του επιστολόχαρτου αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω από το κείµενο, που παραµένει λευκό. Το αριστερό περιθώριο έχει πλάτος 3,5 εκ ενώ το δεξί 2 εκ Το περιθώριο στο πάνω µέρος της επιστολής δύναται να κυµανθεί από 3,5 εκ έως 5εκ. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ
- Το περιεχόµενο της επιστολής µπορεί να απευθύνεται σε κατώτερο, οµοιόβαθµο ή ανώτερο και να αφορά είτε σε υπηρεσιακά θέµατα είτε σε έκφραση ευχών, συγχαρητηρίων, συλλυπητηρίων κα. Πρέπει να διακρίνεται από απλότητα, σαφήνεια και διακριτικότητα. Αν το κείµενο είναι εκτενές επιβάλλεται η κατάτµηση σε παραγράφους, χωρίς να αριθµούνται .Η ηµεροµηνία αναγράφεται πλήρως και όχι συντετµηµένη στην άνω δεξιά πλευρά της πρώτης σελίδας. Οι µήνες σηµειώνονται ολογράφως και όχι µε την αριθµητική τους ένδειξη. Πριν από την ηµεροµηνία, αναγράφεται απαραιτήτως ο τόπος σύνταξης της επιστολής.
- Ο τρόπος προσφώνησης, καθορίζεται στο άρθρο 19 του (α) σχετικού. Είναι ο τρόπος µε τον οποίο απευθυνόµαστε στον παραλήπτη στην αρχή και στο τέλος της επιστολής (φιλοφρόνηση) και που πρέπει να προσδώσουµε ιδιαίτερη, καθότι δηλώνει την ιεραρχική σχέση µεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και πρέπει να είναι ανάλογες µε τη θέση και τον τίτλο του παραλήπτη. Ο τρόπος προσφώνησης γράφεται ιδιοχείρως. ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ – ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ
- Η επιστολή υπογράφεται ιδιοχείρως πάντοτε στο τέλος του κειµένου και δεξιά, κάτω από τη φιλοφρόνηση. Διπλώνεται σε τρία µέρη, κατά τρόπο ώστε ο παραλήπτης να µπορεί να αναγνώσει αµέσως την προσφώνηση, πριν ξεδιπλώσει την επιστολή.
γ. Οι επιστολές ανάλογα µε το περιεχόµενο τους, διακρίνονται σε :
- Υπηρεσιακές- Επαγγελµατικές : για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά µε υπηρεσιακά θέµατα και πρόκειται για τυπική µορφή επιστολής.
- Ευχετήριες – Συγχαρητήριες: για την έκφραση ευχών µε αφορµή µια εορτή, µια επιτυχία ή ένα ευτυχές γεγονός.
- Συλλυπητήριες – Συµπαράστασης: προκειµένου να εκφράσουµε τη λύπη µας, για ένα γεγονός και πρέπει να αποστέλλονται µέσα σε µια εβδοµάδα.
- Ευχαριστήριες: για να εκφράσουµε τις ευχαριστίες µας για φιλοξενία, αποστολή ευχών ή δώρων.
δ. Στις ιδιόχειρες επιστολές η γραφή να είναι καθαρή και ευανάγνωστη. Δεν επιτρέπονται διαγραφές λέξεων, προσθήκες στα περιθώρια, διορθώσεις και κηλίδες µελάνης. Καλό είναι να αποφεύγεται η αναγραφή συντετµηµένων λέξεων. Το ύφος και ο τόνος θα πρέπει να προσαρµόζονται στο είδος και στο σκοπό της επιστολής, ο δε λόγος να είναι λιτός και σαφής χωρίς υπερβολές.
ε. Οι προσκλήσεις να αποστέλλονται αρκετά νωρίτερα από την ηµέρα της εκδήλωσης, ώστε να παρέχεται ο απαραίτητος χρόνος στον προσκαλούµενο να ρυθµίσει τυχόν άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις. Ένα ικανοποιητικό, ενδεικτικό χρονικό διάστηµα είναι 10 ηµέρες πριν την εκδήλωση. Τέλος να αναγράφεται υποχρεωτικά η στολή ή το είδος πολιτικής περιβολής που απαιτείται για την εκδήλωση, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
- Συναφώς επισηµαίνεται ότι, η σύνταξη και υποβολή µιας ορθά συντεταγµένης, προβλεποµένης επιστολής, αποτελεί µέρος της στρατιωτικής παιδείας του στελέχους και χαρακτηρίζει όλους µας.
- Για περισσότερες λεπτοµέρειες – υποδείγµατα περί Εθιµοτυπίας – Επιστολογραφίας είναι δυνατόν να ανατρέξετε στα συγγράµµατα : Σύγχρονο Εγχειρίδιο Εθιµοτυπίας του Ιδρύµατος της Βουλής των Ελλήνων και Εγχειρίδιο Πρωτοκόλλου και Εθιµοτυπίας (του Σωτηρίου Η. Τριανταφύλλου).
2. Οι Δκτές να αποστέλλουν ευχές (ονοµαστικής εορτής & προαγωγής) και να απαιτούν απαντητικές επιστολές.